Dette bør du tenke på tenke på før bestilling.

Usikker på om du skal velge trekk eller nye puter? Du kan alltid legge inn ønskede mål. Du kan så se prisforskjellen mellom «kun trekk», «pute og trekk» eller «kun pute» ved å endre puten i handlevognen. «Kun pute», er kun fyll med et beskyttende trekk rundt.

Noen er fornøyde med en kombinasjon. For eksempel nye sitteputer og kun trekk til de gamle ryggputene. Valget er ditt, vi har valgmulighetene.

Ønsker du å lage din egen Sofa?

Se vår side "Lag din egen Sofa"

Nye puter? («pute og trekk»)

Skal du ha nye puter bør du alltid måle møblene eller benken. Dersom du har gamle puter, kan de ha endret fasong over tid. Dette gir deg også muligheten til å endre i forhold til tykkelse og størrelse. Mange som har en 3 seters sofa, synes det er bedre og ha en lang sittepute i stedet for 3 puter. Vår erfaring er at mange opplever den som bedre å ligge på. På den andre siden er den noe mer krevende å lagre. Her må en veie opp fordeler og ulemper og se hva som er best for deg.

Merk at puter over 2 meter gir begrensing i forhold til tykkelse (maks 10 cm), samt at prisen øker grunnet dyrere produksjon og frakt.

Trenger du andre puteformer?

Har du en spesiell form? Det er ikke noe problem. Vi foretrekker det i papir eller annet egnet materiale. Husk å merke hvor du ønsker glidelås. Dette sender vil til fabrikken og vi lager pute eller trekk i henhold til din mal. For pris send bilde og ca størrelse så får du et tilbud. NB i høysesong, vår og sommer, er det begrenset kapasitet for spesielle former (gjelder spesielt mindre ordre).

Trenger du andre puteformer?
Eksempel på hvordan du kan sende over den ønskede puteform til oss.

Ryggputer

Ryggputene har det samme fyllet for både uteputer og inneputer. Vi anbefaler at du har en ryggpute pr tenkt setebredde. Vanligste setebredde er fra 55-75 cm. Vi anbefaler at bredden ikke overstiger 95 cm pr ryggpute. Det har med at fyllet over tid beveger seg mot midten. Utfordringen eskalerer med lengden/størrelsen.

Tykkelsen på ryggputen bør ikke være mindre enn 8 cm. Dersom du ønsker en tynnere ryggpute/eventuelt lengre( over 95 cm i bredden), anbefaler vi at du bestiller en sittepute som da brukes som ryggpute. Vi har levert mange sitteputer i 4 og 6 cm tykkelse til dette formålet.

Jo dypere møbelet er jo tykkere bør ryggputen være. Er det mot en rett vegg er vår erfaring at disse tykkelsene er tilstrekkelig:

  • 50 - 60 cm. dyp tykkelse minimum 8 cm.
  • 60 - 70 cm. dyp tykkelse minimum 10 cm.
  • 70 - 80 cm. dyp tykkelse minimum 12 cm.
  • over 80 cm. dyp tykkelse minimum 15 cm.

Overnevnte er anbefalinger da jo dette er individuelt.

Fall på ryggpute
Har møblet/bruksområde et fall i ryggen som bildet ovenfor viser kan du generelt gå ned en anbefalt tykkelse.

Putehøyde ryggputer

Rotting stol med pute som stikker ut
Som bildet viser så stikker ryggputen over rottingmøblet.

Det er vanlig at puten stikker over møbelet. Alt fra 5-20 cm avhengig av modell og type. Den laveste høyde som gir begrenset støtte er 35 cm. 40 cm er bedre, og 45 cm eller mer er det kunder liker best. Mange må ta hensyn til omgivelser og utsende, men dette gir deg en pekepinn i forhold til komfort. Har du et møbel kan du jo bruke samme høyde som putene på det eksisterende møbelet.

Ryggputen er høyere enn møblet
Ryggputen presses ved bruk
Denne stoler er 72 cm dyp. Har rett rygg. Ryggputen stikker 8 cm over. Med en slik dybde presser en puten nedover. Derfor viktig med høyere pute enn ryggen på møbelet.

Det er viktig å huske på at jo dypere møbelet er jo mer vekt og jo mer dytter du puten nedover. Viktig å tenke på dette slik at tyggen ikke treffer en eventuell kant i møbelet. Det er derfor vi anbefaler at puten går over møbelkanten, samt ulik anbefalt tykkelse sett i forhold til dybde. Ønsker du at ryggputen har en mer lik høyde som ryggen er et alternativ «sittepute». som «ryggpute».

Stol med vinklet rygg
Har du fall på ryggen kan du gå ned på høyden over ryggkanten.

Husk at du må trekke fra høyden på sitteputen når du regner ut høyden på ryggen, og at du legger på en margin anbefalt til minimum 5 cm. Enten måler du fra setebunn og trekker fra sittepute tykkelse, eller du kan måle fra puten og opp. Alt faller på hva du foretrekker.

Dersom du har muligheten, er det mulig å prøve de forskjellige tykkelsene og ulike høyder i vårt showroom.

Sitteputer

Fyllet til inneputer (fasthet på 35) er fastere enn til hageputer (fasthet 25). Derfor anbefaler vi ulike tykkelser i forhold til tenkt formål.

Ulikt underlag krever ulik tykkelse på putene for å sikre en god komfort

Fast underlag som tre, metall eller betong krever en tykkere pute. For uteputer på et slikt underlag anbefaler vi en tykkelse på 12 cm, og ikke mindre tykkelse enn 10 cm. For inneputer til benk anbefaler vi en tykkelse på 8 cm, og ikke mindre enn 6 cm. Skal du ha sofa anbefaler vi minimum 10 cm. Husk at putene blir mykere over tid.

Har du et mykere underlag, som f.eks. Kunstrotting eller texteline så kan du klare deg med tynnere puter. Da kan du gå ned en anbefalt størrelse.

Vekt/belasting spiller også en rolle. Jo større belastning desto tykkere pute anbefaler vi. Man kan selvfølgelig gjerne bestille tynnere/tykkere puter enn våre anbefalinger. Våre anbefalinger er basert på erfaring og tilbakemeldinger fra kunder.

En viktig faktor er hva du skal bruke putene til, en benk i gangen som ikke blir brukt til å slappe av i klarer seg med tynnere puter enn en sofa. Det er mulig å prøve de forskjellige tykkelsene på ulike underlag i vårt showroom.

Måle sittepute

Mål kant til kant
Mål kant til kant.

En måler enkelt dybden på møbelet. De fleste velger å la den gå kant i kant i møblet. Vi anbefaler ikke at du lar den gå mer 1 cm over kanten. Glidelåsen kommer alltid på baksiden av bredden. Husk på at puten gir etter! Er bredden for eksempel 66.5 cm, så anbefaler vi at du velger bredde på 67 cm.

Hvordan velge stoff

Generelt sett kan et «utestoff» brukes inne, men et «innestoff», kan ikke brukes ute. Dette har med egenskapene å gjøre, spesielt egenskaper til å tåle fukt, sollys med mer.

Alle stoffene vi bruker er meget bra stoff av kvalitets produsenter som har vært i bransjen lenge. De er godt egnet til sine formål og produsert i Europa.

Utestoffene tåler meget godt sollys, fukt og er resistente mot mugg. Det er forskjeller på stoffene i forhold til vannbestandighet, solekthet (falming), tykkelse og hvor godt de puster. Se egenskapene om de forskjellige stoffene.

Vannbestandighet som er viktig for mange er Sunbrella og Texsilk best. Alle utestoffene kan vaskes. For mer info se om stofftypene under bestillingssiden.

Vi har vareprøver. Dette kan du få i vårt showroom eller send oss en mail med ønskede prøver og vi sender de til deg.

Kun trekk

Skal du ha nye trekk er mange usikre på hvordan en skal måle. Her er det viktig å tenke på at puter alltid vil gi etter, men blir trekket for stort blir det fort slapt.

Den generelle reglen ar at du skal måle fra søm til søm. Innenfor pipingen/pyntekanten. Dette gjelder både bredde og tykkelse. Er trekket veldig dratt er det lurt å ta et kontrollmål på møbelet i tillegg. Er det flere puter/trekk så er det ofte lurt å sjekke flere.

Hvordan måle tykkelse på trekk til ryggpute
Her er puten mellom 4-5 cm tykk. Du skal måle mellom pipingen/pyntekanten. Siden puten «buler» såpass ut hadde vi anbefalt en tykkelse på 5 cm her.
Hvordan måle bredde på trekk til sittepute
Når jeg måler bredden på denne puten tar jeg også mellom pipingen/pyntekanten. Her hadde vi valgt 50 cm på bredden.

Piping/Pyntekant

Piping gir sømmen et eksklusivt uttrykk. Du får også en ekstra beskyttelse og forsterket søm.

Vi anbefaler spesielt piping/pyntekant hvis stoffet har struktur, slik som 8513 og 8506 fordi du da får en brytning i sømovergangen.

Til deg som skal lage møbel

Sittehøyde på stol
Sittehøyden før pute måler du slik.

Sittehøyden før puten er vesentlig å tenke på. Den har sammenheng med tykkelse tenkt, sittestil, og dybde. Det vanligste er mellom 28-41 cm før pute. Som oftest jo dypere en sofa/benk er, jo lavere er normalt sittehøyden før pute. Til sammenligning er sittehøyde på spisestoler gjerne 44-52 cm. Har du et møbel er det enkelt, skal du snekre ditt eller få noe laget bør du tenke over det. Se og vår side for å "lage din egen Sofa"